English Français
 
  Početna > Događaji > Srebrni surferi > Finalno takmičenje
       
 

Projekat podržava

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Srebrni surferi: Finalno takmičenja
15. septembar 2012. godine

     
  "Čovek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari" govorio je pisac Somerset Mom.  
     

Drugu godinu zaredom 15. septembra 2012. u Beogradu održano je takmičenje za bake, deke i njihove unuke u snalaženju na Internetu i u radu na računaru, a takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom 13 godina. Takmičenje je organizovala IAN - Međunarodna mreža pomoći u okviru projekta Srebrni surferi uz podršku Uprave za Digitalnu agendu sa ciljem promovisanja važnosti digitalne pismenosti i približavanja savremenih informaciono-komunikacionih tehnologijama starijima.

     
Takmičenju je prethodila obuka u toku koje je 115 starijih iz Novog Sada, Niša, Ljiga, Beograda, Hrtkovaca, Kragujevca, Rače i Ćuprije osvojilo digitalna prostranstva koja nudi Internet kao i druge mogućnosti dostupne računarski pismenima. Hrabro i sa puno entuzijazma polaznici su savladali osnove korišćenja računara i Interneta, mnogi su bili posebno zainteresovani za komunikaciju putem Skajpa, prebacivanje fotografija sa foto aparata na računar.
 

Finalno takmičenje u Beogradu
 
       

Želeći da se bolje upoznaju sa onim što je toliko opčinilo njihove unuke, mnogi su bili znatiželjni da proniknu u svet društvenih mreža, posebno Fejsbuka, pa je i ovo bio nezaobilazan deo kursa. Završili su obuku, zadovoljni što su stekli savremene veštine koje će im omogućiti da brže i lakše pronalaze informacije koje ih zanimaju, uče, budu u kontaktu sa prijateljima i rodbinom koja živi daleko, imaju ispunjeniji i kvalitetniji život u trećem dobu

     
 


Pobednički par - deka Tomislav i unuk Aleksa

  Na takmičenju je učestvovalo 15 parova koji su prošli kvalifikacije za finale, a zadatak je bio da što brže i što tačnije odgovore na 30 različitih zanimljivih pitanja u onlajn kvizu koristeći Internet za traženje informacija. Najuspešniji takmičarski par, pobednici finala, deka Tomislav Popović i njegov unuk Aleksa iz Beograda, osvojili su laptop računar, nakon čega je unuk izjavio "da će od sada još više pomagati deki da pronađe ono što želi na internetu i počne potpuno samostalno da koristi računar".
       
     
 

Drugu nagradu, desktop računar, osvojio je takmičarski par iz Ljiga, Radovan i Matija Đorđević, a specijalna nagrada dodeljena je najstarijem takmičaru, 76-godišnjem Momčilu Ivanoviću, koji je svojom željom za učenjem kao i veštinama rada na računaru zadivio sve prisutne, pokazavši da zlatno doba života može zaista takvo i biti ukoliko se i u tom trećem dobu ima aktivan odnos prema životu.

Srebrni surferi su u okviru ovog projekta pokazali da godine nisu prepreka za uključivanje u informaciono društvo kao i da znaju vrednosti celoživotnog učenja koje nam omogućava da, bez obzira na životnu dob, neprestano izgrađujemo sebe, napredujemo i ostanemo uključeni u savremene tokove društva.


 

Osvajači drugog mesta- deka Radovan i unuk Matija

Ostale povezane vesti:

Dodatne informacije:

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana