English Français
 
  Početna > Događaji > Srebrni surferi
       
 

Projekat podržava

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Srebrni surferi
jun - septembar 2012. godine

     
  "Čovek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari" govorio je pisac Somerset Mom.  
     
     

O projektu

Kao deo kontinuiranog angažovanja na promociji digitalnog opismenjavanja IAN ovog leta sprovodi projekat "Srebrni surferi" sa ciljem promocije i unapređenja korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija među jednom od grupa stanovnika koji su najviše digitalno isključeni u Srbiji, a to su stariji.

U projektu učestvuju lokalne zajednice iz Srbije koje organizuju radionice za sticanje e-veština za starije od 55 godina. One će biti u vidu kratkih kurseva koji će se organizovati u školama / bibliotekama / orginizacijama civilnog društva koje imaju adekvatne tehničke resurse. Sledeći gradovi učestvuju u projektu: Novi Sad, Hrtkovci, Kragujevac, Rača, Niš, Prijepolje, Ćuprija, Ljig i Beograd. više>>>

 

Obuka i takmičenja

U saradnji sa partnerima širom Srbije, među kojima su biblioteke, organizacije civilnog društva i škole, najpre je u 9 gradova organizovana osnovna obuka za rad na računarima koju je prošlo 115 starijih od 55 godina.

Kako bi se pokazalo da unuke i unuci mogu biti veliki oslonac svojim bakama i dekama u savladavanju korišćenju računara i naglasila važnost međugeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju starijih kao i u učenju uopšte, drugi deo projekta obuhvata I T takmičenje baka, deka i unuka. Kvalifikaciona takmičenja su održana u svim gradovima nakon obuke, a takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina i unuk ili unuka mlađi od 13. Najboljih 15 parova će doći da "ukrste" svoje IT mačeve na velikom finalu 15. septembra koje se organizuje drugu godinu zaredom u Beogradu. više>>>

 

Finalno takmičenje

Na takmičenju je učestvovalo 15 parova koji su prošli kvalifikacije za finale, a zadatak je bio da što brže i što tačnije odgovore na 30 različitih zanimljivih pitanja u onlajn kvizu koristeći Internet za traženje informacija.

Najuspešniji takmičarski par, pobednici finala, deka Tomislav Popović i njegov unuk Aleksa iz Beograda, osvojili su laptop računar, nakon čega je unuk izjavio "da će od sada još više pomagati deki da pronađe ono što želi na internetu i počne potpuno samostalno da koristi računar".

Drugu nagradu, desktop računar, osvojio je takmičarski par iz Ljiga, Radovan i Matija Đorđević, a specijalna nagrada dodeljena je najstarijem takmičaru, 76-godišnjem Momčilu Ivanoviću, koji je svojom željom za učenjem kao i veštinama rada na računaru zadivio sve prisutne, pokazavši da zlatno doba života može zaista takvo i biti ukoliko se i u tom trećem dobu ima aktivan odnos prema životu.
više>>>

 

Pogledajte foto galeriju sa obuka i takmičenja

 

 

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana