English Français
 
  Početna > Događaji > Kursevi računara za Olimpijce Trećeg doba
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Kursevi računara za Olimpijce Trećeg doba
1. oktobar 2011. godine

Da su i u trećem dobu željni znanja i hrabri da se uhvate u koštac sa najsavremenijim informaciono-komunikacionim tehnologijama pokazali su polaznici kursa računara koji je, na poziv organizatora, IAN Telecentar organizovao u okviru IV Olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba u Sokobanji od 29. septembra do 1. oktobra 2011.

Škola računara radila je tokom sva tri dana trajanja Olimpijade, a polaznici su bili podeljeni u dve grupe, početnu i naprednu. Svi su učili po tri sata dnevno. "Neki polaznici koji nikada ranije nisu seli za računar za tri dana naučili su kako se piše i formatira tekst, kako na Internetu mogu da nađu informacije koje ih zanimaju, a mnogi su po prvi put otvorili svoj imejl," kaže Petar Jakovljević, predavač IAN Telecentra koji je radio na Olimpijadi. Savladali su i ubacivanje slika i podataka sa usb-a, mobilnog telefona i fotoaparata, otvorili Skype naloge. Društvene mreže takođe su vrlo su popularne među onim naprednijim starijim sajber bakama i dekama. Mnogi polaznici nemaju mnogo razvijene veštine korišćenja računar, ali imaju otvorene Fejsbuk profile.

IAN Telecentar, koji je deo nevladine organizacije IAN Međunarodna mreža pomoći, angažovan je na uključivanju naših starijih građana i građanki u digitalno doba kako bi i oni aktivno koristili sve dobrobiti koje moderne IKT pružaju. Na taj način oni poboljšavaju kvalitet svog života, ali savladavanje veština rada na računarima daje im dodatan osećaj aktivnih učesnika savremenog društva, smanjuje osećaj izolovanosti, i pruža mogućnost da kreativno iskoriste slobodno vreme za informisanje, učenje i druženje putem interneta.

Kursevi računara u okviru Olimpijade bili su deo napora IAN Telecentra koji se uz podršku Majkrosofta protiv loše statistike korišćenja računara u Srbiji, posebno među starijima. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, čak 92% starijih od 65 godina u Srbiji nikada nije koristilo računar, naspram samo 6,7% u grupi mladih do 24 godine, a čak 97% starijih nikada nije koristilo internet, naspram 9% u grupi mlađih od 24 godine.

Ključni činilac za napredak koji su ostvarili Olimpijci na kursevima, pored volje samih polaznika, bilo je i strpljenje nastavnika, a mnogi polaznici požalili su se da ga njihovi ukućani baš nemaju dovoljno kada im se obrate za pomoć. Kroz digitalno opismenjavanje može da se unapredi život starijih. Zato IAN i ovom prilikom poziva na solidarnost među generacijama, i podstiče sve, a pre svega mlade, da pomognu, ohrabre, motivišu i uvedu svoje bake i deke u svet informacionih tehnologija i tako podrže njihov aktivan i produktivan život i u trećem dobu.

Ostale povezane vesti:

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana