English Français
 
  Početna > Događaji > Svetski dan izbeglica 2002. godine
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

SVETSKI DAN IZBEGLICA
20. jun 2002.


pogledajte više fotografija

 

"Svakoga dana svedoči smo izuzetne hrabrosti i izdržljivosti izbeglih koji su izgubili sve. Za njih, svaki je dan proveden u izbeglištvu ili bekstvu suviše dug.
Zbog toga Svetski Dan izbeglica treba da, za sve nas, bude vreme da zastanemo i zamislimo se. Jer, ako oni odbijaju da prestanu da se nadaju, kako to smemo mi?
"

Rud Lubers,
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice

 

 

Građani Beograda koji su se 20. juna 2002. zatekli u Knez Mihajlovoj ulici, mogli su prisustvovati koncertu KUD-a Krajina, družine koja kroz igru i pesmu čuva folklor i nasleđe izbeglih.
  IAN se opredelio da ove godine obeleži 20. juni, Svetski Dan izbeglica, organizovanjem koncerta u centru Beograda. Tradicionalna muzika Krajišnika, narodne nošnje i običaji prikazani kroz narodne igre, odveli su na trenutak sve prisutne u krajeve gde su brojni građani izbegli iz Hrvatske i Bosne ostavili svoje predratne domove.
 

 

U toku koncerta IAN je promovisao svoju publikaciju "Izbjegličke kratke priče", koja sadrži tri realne, životne price o tri mlada covjeka koji su 1995. izbegla iz Knina. Autor priča je Igor Čoko, novinar "Pravog odgovora" i sam izbeglica, autor osobenog bogatog stila.

Želeli smo da na ovaj način podsetimo javnost u Srbiji da problem izbeglica nije rešen, da je, naprotiv, deo naše stvarnosti i da svi zajedno treba i moramo da učestvujemo i pomognemo u njegovom rešavanju.

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana