English Français
 
  Početna > Događaji > Podrška u ostvarivanju dugoročnih rešenja izbeglih lica u Srbiji i povratnika u Hvatskoj > 55 "kompjuterskih vozačkih dozvola" za najbolje
       
 
Podrška u ostvarivanju dugoročnih rešenja za izbegla lica i povratnike
Poseta visoke delegacije EU
55 "kompjuterskih vozačkih dozvola" za najbolje

Radionica volonterizam, aktivizam i saradnja u lokalnoj zajednici

Drugi koordinacioni sastanak i transfer znanja
Prvi koordinacioni sastanak
Konferencija za štampu
   
Više o projektu
Adrese partnera
   

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

55 "KOMPJUTERSKIH VOZAČKIH DOZVOLA" ZA NAJBOLJE
10.oktobar 2007. godine

10. oktobra 2007. godine najuspešnijim polaznicima koji su učestvovali u programu besplatne edukacije za izbeglice koju sprovodi IAN-Međunarodna mreža pomoći dodeljeni su sertifikati za usvojeno znanje i veštine u nekoliko oblasti.

Edukacija je deo regionalnog projekta "Podrška u ostvarenju dugoročnih rešenja za izbegla lica i povratnike" koji finansira Evropska unija kroz CARDS program i uz donatorska sredstva Majkrosofta i Danskog ministarstva spoljnih poslova. Trajala je devet meseci i obuhvatala intenzivne obuke u Školi računara, engleskog jezika i socijalnih veština u IAN-u.

 

Za pokazano znanje o informacionim tehnologijama u korišćenju personalnog računara i položene testove iz sedam računarskih kurseva 55 polaznika edukacije dobilo je ECDL sertifikat koji se popularno zove i Evropska kompjuterska vozačka dozvola. Ovo je najveći međunarodni sertifikat za korisnike kompjuterskih veština, priznat u 160 zemalja sveta sa preko 6 miliona korisnika. Jedinstveni informatički savez Srbije - JISA je omogućila da se ECDL indeksi za sve polaznike obezbede po povlašćenim cenama.

Pored računarskih kurseva polaznici su pohađali časove engleskog jezika i položili završni test, a program je obuhvatio i kurseve socijalnih ili životnih veština koje nisu vezane za specifičan posao, već se nalaze u osnovi uspešnog obavljanja svakog posla. One se primenjuju u svim radnim okruženjima i mogu se lako prenositi iz jedne oblasti ljudskog rada u druge. To su psihosocijalne i međuljudske veštine u okviru kojih su polaznici naučili kako da iskažu svoje potrebe uz poštovanje potreban drugih, prepoznaju svoje individualne potencijale i sklonosti ka određenim grupama zanimanja i radnim okruženjima i kako da se uspešno predstave npr. na razgovoru za posao.

" Meni je ovaj program edukacije značio mnogo, sada koristim računar u svakodnevnom učenju, kucam i uređujem sama svoje seminarske radove, pravim prezentacije. Sigurna sam da će mi i kasnije mnogo značiti ovi sertifikati u pronalaženju posla", rekla je Danijela T., dvadesetjednogodišnja studentkinja ekonomije, izbeglica iz Knina.

" Ja sam se pre par nedelja zaposlila upravo zahvaljujući poznavanju rada na računaru, i naročito znanja engleskog jezika. Svaki dan radim u na računaru u Excel programu. Za posao su me preporučili ljudi iz IAN-a. Hvala svim nastavnicima na strpljenju i onome što su nas naučili ", dodala je dvadesetogodišnja Mira R., izbegla iz Foče.

Gordana Stankov Stojilović, koordinator projekta, istakla je da je ovo profesionalno osnaživanje imalo za cilj da pruži dodatno obrazovanje koje vodi ka unapređenju ekonomskog položaja, društvene uključenosti i smanjenju nezaposlenosti osoba koje su pre više od decenije izbegle iz Hrvatske i BiH i koje sada žive u Srbiji gde je većina njih odlučila da ostane i nastavi život. Ona je dodala: " U toku projekta neki polaznici su se već zaposlili upravo zahvaljujući znanju i veštinama stečenim u okviru ovog programa i to je za ceo projektni tim najveća satisfakcija ".

Najboljih 30 polaznika nastaviće program edukacije koji obuhvata šest kurseva preduzetništva, tri kursa socijalnih veština i jedan kurs engleskog jezika

 

 

Pogledaj više fotografija

Kontak osoba : Gordana Stankov Stojilović

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana