English Français
 
  Početna > Biblioteke za novo dob@ > Radionica "eBibliotekar/eKnjižničar – savremene biblioteke kao telecentri"
       
 
Biblioteke za novo dob@
Prvi koordinacioni sastanak
strelica Drugi koordinacioni sastanak
Radionica "Izgradnja imidža knjižnice kao modernog centra znanja u zajednici"
Radionica "Umrežavanje biblioteka kroz veb portal biblioteke.org / knjiznice.org"
strelica Sajam zdravlja
strelica Radionica "Interkulturalni dijalog kroz književnost za decu"
strelica Radionica "eBibliotekar"
   
strelica Srebrni surferi 2013

Lideri:


IAN Međunarodna mreža pomoći


Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Partneri:


Biblioteka "Dr Đorđe Natošević" Inđija


Gradska knjižica Vukovar


Općinska narodna knjižnica Drenovci

logo kula
Narodna biblioteka Kula


Gradska knjižnica i čitaonica Ilok

Narodna biblioteka
"Veljko Petrović" Bačka Palanka


Gradska knjižnica Županja

 

Projekat podržava:

Projekat finansira Evropska unija

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

eBibliotekar/eKnjižničar – savremene biblioteke kao telecentri
24. maj 2013. godine

Radionica eBibliotekar/eKnjižničar održana je 24. maja u Gradskoj biblioteci "Dr Đorđe Natošević" u Inđiji u okviru projekta Biblioteke za novo doba koji zajednički vode IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. Predstavnici biblioteka učesnica ovog projekta iz Srbije (Kula, Inđija i Bačka Palanka) i Hrvatske (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja i Drenovci) imali su priliku da se upoznaju sa konceptom telecentara, odnosno mesta u zajednici koja pružaju pristup računarima, internetu i pomažu građanima da dođu do informacija i znanja uz pomoć modernih tehnologija. Učesnike radionice pozdravile su najpre direktorka biblioteke domaćina, Vesna Stepanović, kao i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Inđija, Ivana Babin.

Preuzmite prezentacije učesnika


   
Indjija slika Kao uvod u radionicu, profesor Željko Vučković sa katedre za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru održao je predavanje Digitalna odiseja: kompetencije bibliotekara za rad u elektronskom okruženju. Nakon toga su Borko Vujadinović i Gordana Stankov Stojilović iz IAN Telecentra, predstavili mogućnosti i načine na koje biblioteke u našem okruženju mogu da funkcionišu i kao telecentri. Praktična znanja i iskustva iz dugogodišnjeg rada na digitalnom opismenjavanju i profesionalnom osnaživanju građana, posebno onih koji pripadaju najranjivijim grupama, preneta su partnerskim bibliotekama.
   

IAN Telecentar je bibliotekarima preneo i svoje detaljne planove i programe za obuku za rad na računarima, koji će biti dragoceni resurs partnerima u sprovođenju novih usluga koje uskoro kreće u bibliotekama. To su pilot IT obuke prilagođene za mlade nezaposlene osobe, starije i osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama. U okviru ovog prekograničnog projekta koji finansira Evropska unija, planirano je da najmanje 280 osoba iz gradova uključenih u projekat dobije obuku za rad na računaru i aktivno traženje posla kroz biblioteke učesnice projekta iz Hrvatske i Srbije.

     
Na radionici su podeljeni i ECDL sertifikati bibliotekarima koji su do sada položili 4 ECDL ispita i tako stekli pravo na Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu. Oni će biti vodeće snage svojih biblioteka u budućem izgrađivanju novih usluga podrške svojim članovima u pristupu znanju uz korišćenje novih tehnologija u bibliotekama.   Indjija slike
     

Pogledajte Agendu radionice ovde

Pogledajte fotografije sa radionice ovde

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10 i Đure Daničića 5, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 3229 732,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana