English Français
 
  Početna > Događaji > Međunarodni dan podrške žrtvama torture
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

MEĐUNARODNI DAN PODRŠKE ŽRTVAMA TORTURE
26. jun 2003


pogledajte više fotografija

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 12. decembra 1997. zvanično proglasila 26. jun za Međunarodni Dan podrške žrtvama torture. Ove godine IAN i još 300 organizacija u oko 100 zemalja sveta udružile su se ZAJEDNO PROTIV TORTURE, u okviru globalne kampanje obeležavanja ovog dana.
IAN je organizovao niz događaja povodom 26. juna u saradnji sa drugim organizacijama koje se bave ljudskim pravima:


 

24. juna održana je konferencija za štampu na kojoj su najavljene manifestacije u toj nedelji borbe protiv torture i predstavljen prevod knjige "Priručnik za izveštavanje o slučajevima mučenja". Na konferenciji su govorili psihijatri i pravnik iz Centra za rehabilitaciju žrtava torture IAN-a, prevodilac Priručnika, predstavnik UNHCR-a u Srbiji i Šef delegacije Evropske komisije u SCG.

 
26. juna aktivisti IAN-a su ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu promovisali inicijativu da se krivično delo mučenja uvede u zakonodavstvo Srbije i Crne Gore. Odziv je bio dobar i oko 450 ljudi je potpisalo peticiju.
Sutradan, 27. juna, organizovan je okrugli sto na temu "Preživeti traumu: psihološke, pravne i društvene implikacije". Medu učesnicima su bili psihijatar iz IAN-a, pravnici iz YUCOM-a, ekspert za ljudska prava iz organizacije CARE, novinar iz nedeljnika VREME koji je izveštavao o slučajevima policijske brutalnosti, dve sudije iz beogradskih opštinskih sudija kao i psihijatar iz Klivlenda.

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana