English Français
 
  Početna > Događaji > Onlajn nedelja 2013
       
 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

U toku su prijave za Onlajn nedelju 2014. Posetite novi sajt kampanje !

Onlajn nedelja 2014

Preko 20% Evropljana su mladi, nezaposleni i nesvesni činjenice da će do 2015. godine 800.000 slobodnih radnih mesta na polju IKT ostati nepopunjeno, ako oni koji traže posao ne steknu IKT veštine koje ova industrija traži. Stoga je važno ohrabriti pre svega mlade da svoje obrazovanje i razvoj karijere usmere upravo na polje informaciono-komunikacionih tehnologija. To će biti jedan od ciljeva ovogodišnje kampanje Onlajn nedelja koja se organizuje u čitavoj Evropi u nedelji od 18. do 24. marta.

Onlajn nedelja 2013 organizuje se u oko 10.000 različitih centara širom Evrope u kojima se obezbeđuje pristup i znanje u oblasti IKT-a. To su tzv. telecentri koji mogu biti biblioteke, škole, nevladine organizacije, opštine, kako u seoskim tako i gradskim sredinama.

Srbija će i ove godine biti među gotovo 30 zemalja koje će udružiti napore kako bi približili informacione tehnologije svojim građanima i pomogli im da postanu digitalno pismeni. Nacionalni partner kampanje u Srbiji je IAN Međunarodna mreža pomoći koja kroz svoj  IAN Telecentar više od 10 godina radi na promociji i podizanju nivoa digitalne pismenosti u našoj zemlji.

Digitalna pismenost svrstana je, na osnovu preporuke Evropskog parlamenta, u jednu od 8 ključnih kompetencija koja predstavlja sklop znanja, veština i stavova koji se odnose na informacione tehnologije, a koji su potrebni svakom pojedincu za lični razvoj, uključivanje u društvo i zapošljavanje. Biti digitalno pismen zahtev je dakle modernog doba, a u Srbiji je onih koji su e-nepismeni i dalje mnogo - 40%.  A "na mreži" ih nikad nije bilo 51%, tj. gotovo 4 miliona građana Srbije nikada nije koristilo Internet.   Onlajn nedelja   ima za cilj da i u našoj zemlji promeni na bolje ovakvu statistiku.

Kampanja će se pored usmerenja na mlade, promovisati digitalnu inkluziju svih koji se još nisu "zbližili" sa modernim informaciono-komunikacionim tehnologijama. Pod sloganom Moje onlajn putovanje kroz različite aktivnosti intergeneracijskog učenja ohrabrićemo starije i sve one koji se ustručavaju da započnu svoje surfovanje internet prostranstvom, da steknu veštine koje će im omogućiti da iskoriste dobrobiti modernih tehnologija, da to čine na bezbedan način, i da rade, da se zabavljaju, uče i komuniciraju onlajn.

Ove godine tradicionalni Brojač će predstavljati i mini anketu koja će, osim broja ljudi uključenih u kampanju Onlajn nedelja u svakoj zemlji, dati i zanimljive podatke o onlajn ponašanju učesnika.

Zbog toga bismo želeli da pozovemo vašu organizaciju da postane partner kampanje i/ili uključi što više članova u neke od aktivnosti u okviru Onlajn nedelje.

U toku kampanje u Srbiji će biti organizovano nekoliko akcija:

  • Registrujte se preko Brojača - 2012. godine u Srbiji je kampanju podržalo više od 10.000 učesnika, što je Srbiju rangiralo na petom mestu u Evropi. Registrujte se i ove godine, kako bi ostvarili još bolji rezultat
  • Otvorena vrata - otvorite vrata svojih škola, biblioteka, organizacija i pozovite svoje komšije, prijatelje i poznanike, a posebno one iz ugroženih grupa da se priključe ovogodišnjoj kampanji,
  • Moje prvo onlajn putovanje - pomozite svojim starijim sugrađanima da se uključe u virtuelni svet i počnu koristiti internet i računare,
  • Da li sam spreman/-na za prvi posao? - u toku kampanje mladi mogu proveriti kakav su e-Virtuoz u poslovnom okruženju
  • Kreativne radionice - pomozite svojim kolegama i saradnicima da unaprede korišćenje računara, organizujte kreativne radionice korišćenja mejla, naprednog korišćenja Office programa ili korišćenje alata za grafički i veb dizajn
  • Bezbednost dece na internetu - organizujte časove svojim učesnicima posvećene bezbednosti na internetu i pravilnim načinima korišćenja,
  • Takmičenje za najbolje fotografije i najbolji video sa Onlajn nedelje - i ove godine organizovaćemo takmičenje za najbolje fotografije i video snimke koje su napravljene u toku Onlajn nedelje, a najbolji autori dobiće vredne novčane nagrade.

! Registrujte se do 18. marta kao partner kampanje !

Odvojite malo vremena i u toku ove nedelje pomozite baki, deki, komšinici, drugaru, tati, mami. teči, sestri. koji nikada nisu seli za računar i ne znaju za nepresušni izvor informacija, znanja i zabave koji se zove Internet, da naprave prve korake ka digitalnom uključivanju i poboljšanju kvaliteta života.
     

 

e-Virtuoz logo

Kliknite na digitalni Brojač u toku Onlajn nedelje 2013. koji će vas time registrovati kao učesnika kampanje iz Srbije.
Pitanje je prestiža naći se u prvih pet ili deset zemlja po broju učesnika. Prošle godine bili smo na 5. mestu, a možemo i bolje, zar ne?

 

e-Virtuoz (u originalu Skillage ) je test pomoću koga možete da procenite svoje IT veštine u poslovnom okruženju, umete li da izvršite sve zadatke koji vas mogu sačekati u kancelariji, a zahtevaju rad na računaru, jeste li e-Virtuoz. Trebaće vam 15-tak minuta za ovo. Izađite na IT megdan!

     
ECDL logo
 
     

U toku Onlajn nedelje, IAN Telecentar organizuje besplatno polaganje ECDL ispita u Beogradu uz podršku JISE. Prijavljivanje je do 15. marta putem -a.

Na ovom linku možete se prijaviti da budete zvanični partner kampanje "Onlajn nedelja".

 

Pogledajte rezultate iz 2012., 2011. i 2010. godine

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana