English Français
 
  Početna > Događaji > Zajedno protiv torture
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

ZAJEDNO PROTIV TORTURE
02/07/08

Centar za rehabilitaciju žrtava torture IAN-a je ove godine povodom 26. juna, UN Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, organizovao konferenciju za novinare kao i performans u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.

Direktor Centra, Branko Vujadinović, istakao je na konferenciji da je od 2000. godine više od 7.500 žrtava rata ili osoba pogođenih ratom prošlo kroz Centar za rehabilitaciju žrtava torture IAN-a. Od tog broja, 2.500 osoba iskusilo je torturu tokom rata. Tokom 2007. godine 675 osoba dobilo je psihološku i medicinsku pomoć u Centru. "Žrtve torture su ekstremno osetljive na različite psihološke probleme i kod njih se brzo razvijaju različiti psihološki poremećaji od kojih je najzastupljeniji posttraumatski stresni sindrom", rekao je Vujadinović i dodao da žrtve rata često pate od anksioznih poremećaja, depresije, a sklone su i alkoholizmu i bolestima zavisnosti.

Na konferenciji je govorio i Šef Operacija I Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Pjer Dibman, koji je rekao da se odnos prema torturi menja širom sveta zbog opasnosti od terorizma. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da su ljudi popustljiviji prema torturi, pa čak i da je u pojedinim slučajevima i opravdavaju.

Predstavnik Uprave za izvršenje zavodskih sankcija u Ministarstvu pravde Srbije, Damir Joka, rekao je na konferenciji da ima pritužbi osuđenika za prekomernu upotrebu sredstava prinude, zbog nepoštovanja kućnog reda ili pri razdvajanju zavađenih grupa, i da se one procesuiraju.

Joka je dodao da se klima u zatvorima u poslednjih četiri-pet godina menja, tako da je sve manje slučajeva čak i lakših oblika prinude.

Marijana Đorić, advokat u IAN-u upoznala je javnost sa najvažnijim dokumentima koji regulišu pitanje torture, naglašavajući posebno Opcioni protocol uz Konvenciju UN-a protiv torture kao instrument za prevenciju torture i drugih oblika nečovečnog ponašanja. Branko Vujadinović pozvao je Skupštinu Srbije da formira nezavisno telo za kontrolu stanja u zatvorima. On je rekao je da je to obaveza države jer je Srbija potpisala Konvenciju i ratifikovala Opcioni protokol .

U popodnevnim časovima aktivisti IAN-a izveli su performans u Knez Mihajlovoj ulici u toku kog je četvoro aktivista poreklom iz različitih zemalja sveta bilo zatvoreno u kavezu oko tridesetak minuta kako bi podsetili građane da tortura ne poznaje nacionalnost, da još uvek postoji u svetu i u našoj zemlji, kao i da se treba boriti protiv nje, a žrtvama pružiti neophodnu pomoć.

 
Fotografije  
pogledajte više fotografija
 

Filmovi


TV spot napravljen povodom UN Međunarodnog dana podrške žrtvama torture

Drugi TV spot napravljen povodom UN Međunarodnog dana podrške žrtvama torture

Kratki film o performansu u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu


Detalj sa press konferencije 1
(zahvaljujemo se Media Centru)

Detalj sa konferencije za štampu 2
(zahvaljujemo se Media Centru)
 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana