English Français
 
  Početna > Događaji > Međunarodni dan podrške žrtvama torture
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

MEĐUNARODNI DAN PODRŠKE ŽRTVAMA TORTURE
26. jun 2007. godine


pogledajte više fotografija

IAN Centar za rehabilitaciju žrtava torture je, kao i ranijih godina, i ovog 26.juna obeležio Međunarodni dan podrške žrtvama torture i 20 godina od stupanja na snagu UN Konvencije protiv torture i drugih svirepih, nehumanih i ponižavajućih kazni i postupaka, želeći da skrene pažnju javnosti na prisustvo torture kod nas i u svetu kao i neophodnost borbe protiv nje i potrebu da se žrtvama pruži pomoć i podrška.

.

 

 

Ovim povodom održana je konferencija za štampu u Medija Centru, na kojoj su govorili:

  • Marija Vujnović, zamenik direktora Službe za ljudska i manjinska prva Vlade Republike Srbije
  • Bojan Đurić, pravnik, Beogradski centra za ljudska prava
  • Sandrina Špeh Vujadinović, program koordinator IAN CRTV

Na konferenciji za štampu je predstavljen rad IAN Centra za rehabilitaciju žrtava torture kao i Međunarodni projekat "Prevencija kroz dokumentaciju - Projekat implementacije Istanbulskog Protokola" koji se u 2007/2008 sprovodi u 5 zemalja sveta među kojima je i Srbija.

Projekat ima za cilj širenje svesti javnosti o problemu torture kao i širenje znanja o Istanbuskom Protokolu i njegovoj primeni u cilju pomoći žrtvama da se rehabilituju i ostvare svoja prava na sudu kao i u cilju preveniranja novih slučajeva torture.
.

Istanbulski Protokol je međunarodno priznat i od strane UN preporučen instrument za adekvatno i efikasno istraživanje i dokumentovanje slučajeva torture.

Nosilac projekta je IRCT- Međunarodni savet za rehabilitaciju žrtava torture u saradnji sa Svetskom zdravstvenom asocijacijom, Fondacijom za ljudska prava iz Turske, REDRESS-om i Lekarima za ljudska prava SAD-a. Projekat je većim delom finansiran od strane Evropske Komisije.

IAN Centar za rehabilitaciju žrtava torture će kao akreditovani član IRCT-a sprovoditi projekat na teritoriji Srbije u svojstvu nacionalnog koordinatora.

 

 

Kontak osoba: Sandrina Špeh Vujadinović

   

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana