English Français
 
  Početna > Događaji > Prva PLHIV konferencija u Srbiji
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Prva PLHIV konferencija u Srbiji
25. mart 2011. godine

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom ljudi koje žive sa HIV-om (USOP) održala je na Paliću u periodu od 23. do 25. marta 2011. godine "1. PLHIV konferenciju u Srbiji", koja se smatra i za prvu konfereciju ove tematike i vrste u regionu.

Učesnici konferencije bile su osoba koje žive sa HIV-om, udruženja građana, organizacije, republičke ustanove i zdravstvene institucije koje se na bilo koji način bave pitanjima HIV-a odnosno prevencijom, lečenjem, brigom i podrškom osobama koje žive sa HIV/AIDS-om. Svi učesnici su kroz trodnevni rad imali priliku da se putem predavanja stručnjaka i interaktivnim radionicama upoznaju sa problematikom vezanom za HIV, kao i sa aktivnostima USOP-a.

Kroz trodnevni rad definišući situaciju u Srbiji na ovom polju i iznalaženju predloga za rešavanje aktuelne problematike vezane za HIV/AIDS učesnici konferencije usvojili su DEKLARACIJU koja bi trebala da bude smernica u radu i USOP-a ali i svih drugih organizacija, ustanova, institucija i pojedinaca u odgovoru na HIV pandemiju. Kao takvu DEKLARACIJU je usvojio i potpisao 81 učesnik "1. PLHIV konferencije u Srbiji", a ista je prosleđena svim relevantnim subjektima kako u Srbiji tako i na međunarodnom nivou.

Pored radnog dela, konferencija je u večernjim satima imala i zabavni karakter, a završena je svečanim koktelom na kojem je u prisustvu zvaničnika države, pokrajine i lokalne samouprave u Subotici, DEKLARACIJA pročitana, što je izazvalo oduševljenje svih prisutnih, koji su gromoglasnim aplauzom pozdravili ovaj vid udruživanja za rešavanje gorućih problema vezanih za HIV/AIDS na nacionalnom nivou.

Konferencija je održana zahvaljujući donatoru - Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije iz Ženeve, a podršku su pružili: Omladina Jazas Beograd, Ministarstvo zdravlja projektna jedinica 6 R GF, Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS, UNAIDS i druge organizacije i institucije koje se bave HIV/AIDSOM. Ovim putem pozivamo sve koji još nisu dali podršku usvojenoj DEKLARACIJI, a žele to da učine, da se pridruže i ovom načinu borbe za prava PLHIV u Srbiji, te da svoju podršku eventualno potvrde potpisom na DEKLARACIJI.

Preuzmite DEKLARACIJU u PDF formatu.

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana