English Français
 
  Početna > Publikacije> INTERNO RASELJENA LICA IZ PRIZRENSKE OBLASTI KOSOVA I METOHIJE: tri godine u iščekivanju povratka
       
 

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

INTERNO RASELJENA LICA IZ PRIZRENSKE OBLASTI KOSOVA I METOHIJE: tri godine u iščekivanju povratka

 

"Nakon zvaničnog okončanja Kosovskog sukoba iz 1998-1999. godine i po prestanku bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO-a veliki broj Srba i drugog nealbanskog življa iz Prizrenske oblasti napustio je zavičaj ili je bio proteran iz svojih domova. Raseljenici i prognanici sa Kosova i Metohije smešteni su u druge delove Srbije i u Crnu Goru. Raniji izveštaji pojedinih međunarodnih organizacija (UNHCR, ICRC) govore o 200.000 prognanika u drugim delovima Srbije izvan oblasti Kosova i Metohije. U izveštaju UN OCHA Office iz aprila 2002. godine navodi se da 231.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije živi u drugim delovima Srbije i u Crnoj Gori. Prema sadašnjim zvaničnim procenama koje daje Koordinacioni Centar SRJ i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju od ukupnog broja od približno 280.000 interno raseljenih lica i prognanih sa Kosova i Metohije, njih oko 30.000 (ili približno 11%) potiče iz Prizrenske oblasti."

Iz Uvoda knjige "INTERNO RASELJENA LICA IZ PRIZRENSKE OBLASTI KOSOVA I METOHIJE: tri godine u iščekivanju povratka"

PREUZMI CELU KNJIGU
(469 kB)

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana