English Français
 
  Početna > Odsek za ljudska prava > Izbegli i raseljeni > Portret Dušan
       
 
Odsek za ljudska prava
  Pravna pomoć
  Saradnja i partnerstva
  Izbegli i raseljeni
   

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

POTRET: DUŠAN

Dušan i Soka Vukičević su izbegli iz Hrvatske u avgustu 1995. u toku operacije Oluja, zajedno sa četiri kćerke. Dušan je u koloni ranjen i još uvek ima nekoliko gelera u nozi.

U Srbiji su živeli u kolektivnom centru Hotel Kiseljak u Smederevskoj Palanci šest godina u izuzetno lošim uslovima... Ja sam jedva čekao da izađem iz onog hotela... Onu 'ranu moji krmci ne bi celi jesti. A nisam je ni ja jeo, samo sam išao po kruv, i šta mi djeca donesu...

IAN-ov tim obišao ih je prvi put u aprilu 2001. i podelio im pakete humanitarne pomoći obezbeđene u saradnji sa CAFOD-om. U međuvremenu, kćeri su otišle iz kolektivnog centra u potrazi za trajnim rešenjima. U toku više razgovora sa ljudima iz IAN-a, Dušan i Soka su izrazili su želju za povratkom.

Dušan Vukičević, rođen 10.06.1939. Dragotina, Glina, februar 2003

 

Njihova kuća u Glini nije bila mnogo oštećena, međutim život u njoj nije bio moguć. Kroz kontakte sa partnerskim organizacijama, naročito CRS-om Karlovac u Hrvatskoj IAN je obezbedio rekonstrukciju kuce - popravku krova, drvenarije i drugih manjih oštećenja.

 

Kuca D.Vukičevića, Dragotina, Glina, april 2001. - pre rekonstrukcije

Kuća D.Vukičevića, Dragotina, Glina, februar 2003. - nakon rekonstrukcije (zamenjen krov, popravljena stolarija i sitnija oštećenja)

 

IAN je pratio ceo proces povratka, dajući pravne savete i relevantne informacije i ostvarujući saradnju sa organizacijama koje pomažu povratak.

U junu 2001. Soka i Dušan su se vratili u Hrvatsku preko UNHCR-a. Ubrzo nakon povratka dobili su telefon i struju.

U februaru 2003. IAN-ov tim ih je ponovo obišao, ovaj put u njihovoj kuci uz želju da saznamo kako žive i da li su zadovoljni svojom odlukom da se vrate. Primaju penziju i pomalo se bave poljoprivredom.

... Prošle godine sam imao jednu svinju, ove godine imam dvije, a dogodine ću još jednu...

... Uvijek imam i za pojesti i za ljude počastiti. U moju kucu su uvijek navraćali ljudi i bili počašćeni.

... Samo što mi je teško, ne vidim djece. Čujemo se telefonom, ali to nije to...

Dušan Vukičević sa suprugom i komšijama, Dragotina, Glina, februar 2003.

 

Kroz program repatrijacije koji podržava CAFOD, IAN-ov pravni savetnici započeli su proces ishodovanja dokumenata iz Hrvatske za jednu od Vukičevićevih ćerki kako bi mogla da putuje u Hrvatsku i posećuje svoje roditelje.

Zadovoljni su, jer su napokon ponovo u svojoj kući.

...I odavde ne idemo nikuda, da bude hiljadu ratova. Iz moje kuće nikad više.

   

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana