English Français
 
  Početna > Događaji > Srebrni surferi > Uvod u projekat
       
 

Projekat podržava

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Projekat: Srebrni surferi
jun - septembar 2012. godine

     
  "Čovek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari" govorio je pisac Somerset Mom.  
     

Aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje i aktivno učešće u društvu, veću nezavisnost u svakodnevnom životu i veću građansku uključenost. Koliko god stari bili, možemo imati svoju ulogu u društvu i dobar kvalitet života. Izazov je u tome da se u najvećoj mogućoj meri iskoriste veliki potencijali koje imamo čak i u dubljoj starosti.

Kao deo kontinuiranog angažovanja na promociji digitalnog opismenjavanja IAN ovog leta sprovodi projekat "Srebrni surferi" sa ciljem promocije i unapređenja korišćenja informicionh komunikacionih tehnologija među jednom od grupa stanovnika koji su najviše digitalno isključeni u Srbiji, a to su stariji.

U projektu učestvuju lokalne zajednice iz Srbije koje organizuju radionice za sticanje e-veština za starije od 55 godina. One će biti u vidu kratkih kurseva koji će se organizovati u školama / bibliotekama / orginizacijama civilnog društva koje imaju adekvatne tehničke resurse. Sledeći gradovi učestvuju u projektu: Novi Sad, Hrtkovci, Kragujevac, Rača, Niš, Prijepolje, Ćuprija, Ljig i Beograd.

Kroz ove edukativne radionice stariji će steći osnovna IT znanja (Windows, Word, Internet i imejl) i naučiti kako im korišćene interneta može doneti pobojlšanje u kvalitetu njihovog života

•  Kako uz internet mogu da komuniciraju sa svojim bližnjima koji se nalaze van Srbije,

•  Kako da prate servisne informacije o penzijama, uslugama centara za stare, popustima i drugim pogodnostima na koje kao starija lica imaju pravo

 


Dodela sertifikata u Beogradu

•  Kako da koriste internet u svrhu učenja i dolaska do novih saznanja u oblasti koja ih interesuju

•  Kako da budu aktivni i produktivni građani i u trećem dobu,

•  Kako da se druže i povezuju sa starim prijateljima putem društvenih mreža, itd.

U sklopu projekta biće održano i IT takmičenje baka, deka i njihovih unuka koje se organizuje već drugu godinu za redom sa ciljem da se istakne važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju, da se pokaže da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Par mogu da čine baka ili deka sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Parovi baka/deka + unuk/unuka će se takmičiti među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz različitih zanimljivih pitanja koristeći Internet za traženje informacija.

Ukupno 15 parova baka/deka i unuka iz cele Srbije plasiraće se u finale koje će biti održano u Beogradu u septembru 2012. Najbolje takmičare očekuju nagrade, a sve učesnike dobro druženje. Prva nagrada LAPTOP računar!

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Ostale povezane vesti:

Dodatne infromacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana