English Français
 
  Početna > Događaji > Srebrni surferi > Takmičenje
       
 

Projekat podržava

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Srebrni surferi: Obuka i takmičenja
jun - septembar 2012. godine

     
  "Čovek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari" govorio je pisac Somerset Mom.  
     

Za više od 100 naših sugrađana i sugrađanki iz 10 gradova Srbije digitalna prostranstva koja nudi Internet kao i druge mogućnosti dostupne računarski pismenima otvorili su se zahvaljujući projektu Srebrni surferi . Projekat je osmislila i sprovela Međunarodna mreža pomoći IAN uz podršku Uprave za Digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

 


Kvalifikaciono takmičenje u Beogradu

  U saradnji sa partnerima širom Srbije, među kojima su biblioteke, organizacije civilnog društva i škole, najpre je u 9 gradova organizovana osnovna obuka za rad na računarima koju je prošlo 115 starijih od 55 godina. U nekim od gradova obuka je bila sastavni deo Karavana koji Pokret trećeg doba organizuje kao uvod u tradicionalnu Olimpijadu trećeg doba . Hrabro i sa puno entuzijazma polaznici su savladali osnove korišćenja računara i Interneta, mnogi su bili posebno zainteresovani za komunikaciju putem Skajpa, prebacivanje fotografija sa foto aparata na računar.
     

Želeći da se bolje upoznaju sa onim što je toliko opčinilo njihove unuke, mnogi su bili znatiželjni da proniknu u svet društvenih mreža, posebno Fejsbuka, pa je i ovo bio nezaobilazan deo kursa. Srebrni surferi u Beogradu, Novom Sadu, Hrtkovcima, Ćupriji, Ljigu, Nišu, Kragujevcu, Rači i Prijepolju sa osmesima su završili obuku, zadovoljni što su stekli savremene veštine koje će im omogućiti da brže i lakše pronalaze informacije koje ih zanimaju, uče, budu u kontaktu sa prijateljima i rodbinom koja živi daleko, imaju ispunjeniji i kvalitetniji život u trećem dobu.

Kako bi se pokazalo da unuke i unuci mogu biti veliki oslonac svojim bakama i dekama u savladavanju korišćenju računara i naglasila važnost međugeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju starijih kao i u učenju uopšte, drugi deo projekta obuhvata IT takmičenje baka, deka i unuka. Kvalifikaciona takmičenja su održana u svim gradovima nakon obuke, a takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina i unuk ili unuka mlađi od 13. Najboljih 15 parova će doći da "ukrste" svoje IT mačeve na velikom finalu 15. septembra koje se organizuje drugu godinu zaredom u Beogradu.  

Kvalifikaciono takmičenje u Nišu

Podsećanja radi, 2012. godina je proglašena za Evropsku godinu aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama. Aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje i veću nezavisnost u svakodnevnom životu i veću građansku uključenost. Aktivno starenje može da pruži mogućnost starijima da ostanu u punoj radnoj snazi i podele svoja iskustva, da nastave da igraju aktivnu ulogu u društvu, kao i da imaju duži i ispunjeniji život.

Kvalitet života starijih sugrađana treba da se tiče svih nas, bez obzira koliko sada imamo godina. Veoma je važno održati solidarnost među generacijama, posebno u društvima kao naše u kojima se ubrzano povećava broj starih ljudi. Prosečna starost građana Srbije je 41,2 godine. Prema projekcijama, do 2030. godine svaki četvrti stanovnik imaće više od 65 godina. Taj veliki deo populacije predstavlja ogroman kapital u smislu iskustva i znanja kao i slobodnog vremena za učešće u aktivnostima koje bi doprinele obogaćivanju i razvoju društvenog života koga se ni najbogatija zemlja ne može odreći. Izazov koji stoji pred nama jeste da se unaprede mogućnosti za očuvanje i podsticanje aktivnog odnosa prema životu među starijima kao i njihovo psihofizičko zdravlje.

Ostale povezane vesti:

Dodatne infromacije:

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana