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The Centrai Inter-Ministerial Commission {CIMC)
on the Management of the Funds of the Government of Kosovo
on Renovation of Damages

FREQUENTLY ASKED QUESTION ON POST-MARGH RECONSTRUGTION
lssue N2, 1st September 2004

1. General guestions

How many houses have been reconstructed so far, and how many are left to be reconstructed?

As of 31 August. the reconstruction of 414 houses has been completed (most of which suffered less damages) and
407 are under reconstruction, About 116 houses remained to be reconstructed, including many of the homes that
were totally destroyed. By mid-October, the reconstruction of homes and public buildings under the Central Inter-
Ministenal Commission on Reconstruction (CIMC)'s programme will be finished.

Whaen wili the reconstruction of churches start?

Following March events, an assessment of damaged religious and cultural sites was undertaken. An
impiementation Committee for the Reconstruction of Religious Sites is now in place and reconstruction of religious
rmoruments including churches is expected to start shortly.

My house was destroyed but not included in the list of the Commission of reconstruction, what can | do?
You can contact your Municipal Community Officer who will discuss your case with the Municipal Reconstruction
Lommission and get ack to you.
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I'do not want my house to be reconstructed, | only want money, is it possible?
Noo The CIMC reconstruction programme only covers the reconstruction of houses damaged or destroyed by
March events. There is no funding available to give direct compensation for destroyed property.

2. Signature of legal documents

Why shouid 1 sign a Tripartite Agreement (TPA), what is it for?

Betore the reconstruction of your house starts, yourself and the two other parties (the Municipal Reconstruction
Lommittee and the municipal implementer (Housing reconstruction team - HRT) or NGO) need to sign a tripartite
agreement stipulating what will be done with your house. This guarantees that your house will be reconstructed as
it was before. The reconstruction can only start once all parties have signed it.

Can the Municipality start the reconstruction of my house without my signature on the TPA?
Reconstruction work on your house cannot start before the TPA is signed by the three parties (municipal
implementer, owner and the Municipal Reconstruction Commitiee).

Can I sell my property once it is completely reconstructed?
ree your house has been reconstructed, you are free to do whatever you want with it, including selling it. There is
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Why do | need to sign a Compiletion Certificate of Assistance? What is it for?

Once the reconstruction of your house is completed, the three parties which signed the TPA need to sign the
Completion Certificate of Assistance which shows that the reconstruction was done in compliance with the TPA. If
you are ehigible for the start-up assistance {see section 4 for more information on this), you can only get that
assistance after you have signed this Completion Certificate of Assistance first, However, you should only sign the
completion certificate when the work on your home is actually finished. 1f you have complaints that work has not
veen done correctly. they should be raised with the Project Manager. If the results are not satisfactory, you can
en contact the Municipal Community Officer who can address this with the Municipal Reconstruction Committee.

3. Ongoing or completed reconstruction

Who should be taking care of the security of my house while it is being reconstructed?

fhe construction company dealing with the reconstruction of your house is responsible for the security of your
nouse while under reconstruction. If you are not satisfied with the security provided to your house, you should
tact the Project Manager. If no results, you can refer to the Municipal Reconstruction Committee.




Unce completed. who will take care of the security of my house if | am not able to move in immediately?
Jne your house 1s completed and you have signed the completion certificate of assistance, the security of your
» s under your own responsibility. Police will provide general security to the area, in accordance with their
availabie resources. You should try 1o come back to your house as soon as possible. You can ask the Project
Manager when your house will be completed and plan your refurn accordingly.

3

{want to come back to my house, but there is no more furniture, what can | do?

tyour house furniture has been completely looted or burnt, you will be eligible for the start-up assistance. You will
receve 2000 Buros 1o buy basic fumiture, goods and kitchen utensils for your house {See section 4 for further
cmaton on thisy. Then you should be able to come back to your house quickly.

What can I do if | am not happy with the quality of the work done on my house? Can | complain and to
whom?

i e reconstruction of your house is not i line with the TPA you have signed, you should discuss your concern
brst with the Project Manager. If you feel your concern is not being taken into consideration, you can then contact
the Municipal Community Officer who can address this with the Municipal Reconstruction Commission.

if 1 have some problems with my house once the reconstruction is completed, to whom can | refer to? Is
there a kind of guarantee?

All houses being reconstructed by CIMC are under 6 months guarantee from the time of the signature of the
completion certificate of assistance. If you experience some problems on the part of the house which was
reconstructed within the CIMC programme, you can report this to the Municipal Community Officer, who will raise
e problem with the Municipal Reconstruction Commities.

4. Start-up assistance’™”

i have heard about the start-up assistance: Who is entitled to get it? What is it for?

Tne Government has decided that beneficiaries whose house furniture, goods and utilities have been completely
inoted or destroyed by fire will be eligible for receiving an amount of € 2000 as a start-up for the purchase of basic
house furniture and household goods in order to facilitate living conditions in renovatedireconstructed houses.

What should | do to get it? When will | get it?

i you are eligible, you wili need to fill in a form including your bank account details as this money will be transferred
o your bank account. A Representative from the Municipal Reconstruction Committee will contact you by the time
vou have signed the Completion Certificate of Assistance. If you do not have a bank account, you will have to open
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Can | use this money as | want?
When you will sign the form of the start-up assistance, you will commit yourself to spend the money given to you on
furnishings and household goods for the newly rehabilitated/reconstructed house.

The start-up assistance will not be enough to replace everything | lost, will there be some other type of
assistance?

The Government is aware that the start-up assistance will not be enough to compensate for everything you lost, but
ihin i the only programme in place at this point to provide assistance.

is the start-up assistance my only option or can | appeal?
You have the right to fill a claim with your Municipal court.

i have been hosting dispiaced families for several months, will | get paid some money for that?
U CIMU programme does not cover that. it only deals with reconstruction,

5. Secondary buildings and movable properties
When will the construction of secondary buildings such as stores, barns, and garages start?
Arassessment is in progress and will determine Government's decision on this issue.

Will damaged or burnt vehicles be reimbursed?
The CIMC programme does not cover for that. The only movable properties taken into account are the furniture,
antd household gonds which were completely looted or burnt,

Will my kitchen utensiis like my knives and forks be replaced?
The start-up assistance can be used {o replace basic household goods including kitchen utensils.

Lt

/""::?”:ﬁgl i A
Ministﬁef'éegxlwé”trfs'rajsﬁoﬂ,

Head of Central Inter-Ministerial Commigéion {CIMC)

Vs
"t you would dike to obtain further information on the start-up assistance, your Municipal Community Officer can provide
you an information leaflet



