Jezik

 

Najnovije vesti:
Pogledaj Arhivu

UNMIK Office of Returns and Communities
podaci o povratku

§ Prema statististici UNHCR od 31. decembra 2004, jos uvek je raseljeno 1864 osobe kao rezultat martovskog nasilja. U 2004. godini do sada su se vratile 2,302 osobe koje su bile raseljene od 1999. godine, a 8859 raseljenih lica se vratilo od 2002. godine.

§ U pojekte za organizovan povratak cija je realizacija u toku ukljucen je povratak : 50 srpskih porodica u selo Babljak/Bablak (opstina Ferizaj/Urosevac), 74 albanskih porodica u selo Gornje Bitinje/Biti e Eperme (Shterpce/Strpce), 28 romskih porodica u Abdullah Presheva/Abdula Preseva (Gjilan/Gnjilane), 20 srpskih porodica u selo Stajkovce/Stajkovcë (Prizren), 30 gornakih porodica u sela Radesa/Radesh i Vranishtë/Vraniste (Dragash/Dragas), 8 porodica u Smac/Smac (Prizren), 40 srpskih porodica u Belo Polje/Bellopoje (Peje/Pec), 40 srpskih porodica u selo Vidanje/Videje (Kline/Klina), 40 srpskih porodica u sela Cige/Siga i Brestovik (Peje/Pec), 30 romskih, askalijskih u egipcanskih porodica u sela Medvec/Medvec, Hallaq i Vogel/ Mali Alas, Mostina/Mostinë kraj (Lipjan/Lipljane), 13 askalijskih porodica i 1 bosnjacka porodica na nekoliko lokacija u Lipjanu/Lipljane, 29 askalijskih, romskih i srpskih porodica na nekoliko lokacija u Obilicu/q, kao i 5 askalijskih porodica u 2 Korriku/Sitnica and 6 albanskih porodica u sela u oblasti Shala (Mitrovicë/Mitrovica).

§ UNMIK/ORC procena realizacije standarda koji se odnose na “Odrziv povratak i prava zajednica i njihovih pripadnika” i na “Slobodu kretanja” zavrsena je 17. januara 2005. godine i podneta specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN (SRSG). Ove procene ce biti unete u opstu procenu primene standarda koja ce biti prezentovana Savetu bezbednosti pre kraja meseca.

§ Kako je predvidjeno planom za primenu standarda, opstine su krenule u izradu opstinskih strategija povratka i u 25 od 30 opstina u toku je zaposljavanje opstinskih poverenika za povratak. Najmanje 24 tih poverenika je vec preuzelo duznost u 21 opstini: Kline/Klina, Peje/Pec, Istog/k, Rahovec/Orahovac, Podujeve/Podujevo, Shtime/Stimlje, Obiliq/c (2 poverenika), Kamenice/Kamenica, Shterpce/Strpce, Dragash/Dragas, Malishev/Malisevo, Vushtrri/Vucitrn, Skenderaj/Srbica, Zubin Potok, Viti/Vitina (2 poverenika), Ferizaj/Urosevac, Kacanik, Gjilan/Gnjilane, Novo Brdo (2 poverenika), Mitrovice/a i Suharekë/ Suva Reka. Do sredine januara ove godine, opstinske strategije povratka su usvojene u najmanje sedam opstina (Podujeve/Podujevo, Kline/Klina, Novoberdë/Novo brdo, Gjakova/Djakovica, Vushtri/Vucitrn, Peje/Pec, Dragash/Dragas) a u mnogim drugim opstinama u toku je izrada nacrta njihovih strategija povratka.

§ Dva zamenika ministara, Ibish Bajrami i Nazmi Fejza, imenovani su u Ministarstvu za povratak, zajednice i migraciju. Ocekuje se da ce uskoro biti imenovan i ministar. Izrada smernica i ovlascenja ovog ministarstva u zavrsnoj je fazi. Uskoro ce biti osnovan Upravni odbor, kojim ce predsedavati privremena vlada Kosova (PISG), koji ce istraziti modalitete ministarstva.

January 2005 UPDATE

nazad

O nama | Realizacija | Kontakt | © 2004 Međunarodna mreža pomoći (IAN)