Jezik

 

Najnovije vesti:
Pogledaj Arhivu

Priručnik za održivi povratak

Deo drugi - Operativne smernice

Implementarni partneri su odgovorni da izaberu potencijalne povratnike i osiguraju da povratak bude održiv dugorocno. Formulacija projekta po "obrnutom" principu i proces postavljanja prioriteta imaju ulogu obezbedenja implementacije projekata, bez jake obaveze korisnika-IDP da se vrate. IDP/izbeglice koji su predvideni kao korisnici odobrenog projekta moraju biti na licu mesta kako bi implementacija pocela. Bar jedan clan svake od korisnickih porodica treba da ucestvuje u rekonstrukciji ili bar da bude prisutan kako bi porodica mogla da ima koristi od projekta.

U slucajevima gde dolazi do dramaticne promene uslova implementacije projekta, povratak se mora odložiti ili privremeno suspendovati. ORC, na osnovu prepuruka predsedavajuceg RWG, može zaustaviti implementaciju projakta povratka. Ako te izuzetne okolnosti nastanu, ORC cini da osnova za suspenziju projekta bude jasno izražena i konsultovace sve umesane ucesnike u vezi uslova koji moraju biti
ispunjeni da bi se projekat nastavio.

Odgovornost za obezbedivanje povratka raseljenih je podeljena. UNHCR je odgovoran za logisticku podrsku u transportu IDP/izbeglica, a KFOR, UNMIK Policija i KPS treba da obezbede pratnju, ako se smatra neophodnom. UNMIK ce preduzeti sve neophodne mere da opstinske vlasti (medunarodne i lokalne ako ih ima) budu prisutne da prime povratnike na dan njihovog povratka. Treba pripremiti kratak informativnisastanak kao deo ceremonije dobrodoslice kako bi se odgovorilo na sva pitanja povratnika, kao prvi korak pomoci u njihovoj integraciji u novu sredinu. Treba im pružiti osnovne informacije o opstini i opstinskim strukturama i partijama na vlasti u njima. Tamo gde je moguce, i zajednica-primalac i okolne zajednice bi trebalo da budu ukljucene u prijem.

UNHCR obezbeduje elementarnu humanitarnu pomoc, kao sto je hrana i neprehrambeni artikli, ukljucujuci cebad i duseke, da bi se pomoglo povratnicima u prva tri meseca po povratku. Iza toga, implementarni partneri su ili vec projektom obezbedili postojanje sredstava za samoizdržavanje ili ce same NGO uzeti na sebe dobavljanje hrane i neprehrambenih artikala u vidu humanitarne pomoci posle perioda od prva tri meseca.

Potreba za takvom pomoci treba da bude elemenat projektnog okvira koji je obuhvacen Zahtevom za projektom.

nazad

O nama | Realizacija | Kontakt | © 2004 Međunarodna mreža pomoći (IAN)