Jezik

 

Najnovije vesti:
Pogledaj Arhivu

Odjeci martovskih dogadaja na Kosovu

Pristina, 19 mart 2004

Zajednicka deklaracija kosovskog gradanskog drustva

Danas smo se okupili ovde kao predstavnici gradanskog drustva kako bi smo odmah reagovali na zadnje dogadaje na Kosovu. Rezultat danasnjeg skupa, u kojemu je ucestvovalo 57 predstavnika NVO-a i NVO mreža, je sledeca izjava:

1. Mi, predstavnici kosovskog gradanskog drustva osudujemo sve nasilne radnje proteklih dana. Tražimo od svih gradana da odmah zaustave proteste i nasilne akte. Vasa žalost se nece manifestovati putem unistavanja Kosova.

2. Od odgovornih institucija tražimo da rade aktivno i uspesno na povecanju nivoa bezbednosti za sve gradane Kosova, posebno za srpsko stanovnistvo u centralnom Kosovu te albansko stanovnistvo na severnoj strani reke Ibar.

3. Od kosovskih institucija i UNMIK-a tražimo da zaustave medusobno optuživanje. Vase su odgovornosti sigurnost i životi gradana. Mi cemo, kao clanovi gradanskog drustva uciniti sve da podržimo KPS, civilnu policiju i KFOR.

4. Izražavamo najdublje i najiskrenije saucesce porodicama svih žrtava poslednjih nereda. Mi znamo da nase reci ne mogu nadomestiti gubitak voljenih. Ipak, nadamo se da znate da svo gradansko drustvo Kosova sa vama deli vas bol.

5. Na ovom sastanku, oformljena je i specijalna ad hoc grupa sa po 15 predstavnika organizacija i mreža NVO-a, sve u cilju da koordinira plan hitnih aktivnosti gradanskog drustva. Informacija o sledecim planiranim aktivnostima ce biti dostupna nakon prvog sastanka ovog koordinacionog tela.

Za vise informacija o ovoj inicijativi molimo, obratite se:

Jetëmir Balaj
Forum NVO
Senator Robert Dole Str. nr=3
Prishtinë
UNMIK Kosovo
Tel: + 381 38 248 946
Fax: + 381 38 248 946
Email: jet@ipko.org

nazad

O nama | Realizacija | Kontakt | © 2004 Međunarodna mreža pomoći (IAN)