Jezik

 

Najnovije vesti:
Pogledaj Arhivu

PUTNE ISPRAVE UNMIK-a

UNMIK izdaje identifikacione dokumente i putne isprave za sve žitelje Kosova. Stanovnik Kosova koji ima licnu kartu UNMIK-a može zatražiti putnu ispravu UNMIK-a u opstini gde je upisan u maticnu knjigu.


Putna isprava UNMIK-a je dokument u obliku knjižice koji važi dve godine od dana izdavanja. Kosta oko 30 € i njegova obrada u inostranstvu traje oko mesec dana. UNMIK, za sada, ne izdaje putne isprave za decu, iako je u planu da se i to radi.

Putne isprave UNMIK-a važe u sledecim zemljama: Albaniji, Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemackoj, Grckoj, Islandu, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Norveskoj, Portugaliji, Spaniji, Svedskoj, Svajcarskoj i SAD.

Privremena putna isprava (putni list) je dokument za jednokratno putovanje koji se izdaje samo u posebnim slucajevima. U vecini zemalja nije priznat, osim u specijalnim slucajevima kao sto je hitan medicinski tretman. Ovaj dokument se vise ne izdaje pojedincima nastanjenim u zemljama poput Svajcarske, Italije i Nemacke, koji na Kosovo dolaze u posetu, jer te zemlje ne prihvataju taj dokument pri provratku.

Privremeni putni dokument (putni list) se ne naplacuje, a prijave prima Policijska stanica na Dardaniji, kontejner broj 4. Izdavanje ovog dokumenta obavlja se u toku istog dana.
Ovaj dokument se nece izdavati licima koja pokusaju da putuju sa lažnim ili neovlasceno izmenjenim pasosem SRJ, a sve vize u takvim ispravama bice ponistene.

 

nazad

O nama | Realizacija | Kontakt | © 2004 Međunarodna mreža pomoći (IAN)