Jezik

 

Najnovije vesti:
Pogledaj Arhivu

 

Interetnički
dijalog

 

Zapisnik
Meduetnicki dijalog sela Musutiste/Mushtisht održan u sali skupstine opstine u sredu 10.novembra 2004 godine sa pocetkom u 11:00 h.

Ucesnici sastanka:

Fay Woolley, kopredsedavajuci
Sali Asllanaj, Predsednik opstine
Vitor Markaj, potpredsednik opstine, kopredsedavajuci
4 interno raseljena lica iz Beograda i 5 mestana sela Musutiste

Posmatraci : ROP, CDHRF, Opstinski Predstavnik G.din Punya, KFOR, UNHCR-Beograd, itd.

Dnevni red

-Situacija u selu Musutiste/Mushtisht
-Situacija interno raseljenih lica u Srbiji,
-Sledeci meduetnicki dijalog

G.dica Fey Foolley je otvorila i predsedavala sastanku meduetnickog dijaloga upoznavsi ucesnike sastanka o nacinu odvijanja sastanka. Sve strane su prihvatile predloženi dnevni red sastanka. Nakon toga je dala rec predesdniku opstine koji je pozdravio sve ucesnike sastanka, poželeo dobrodoslicu interno raseljenim licima iz Srbije i obavestio ucesnike da ce g.djica Fey Wolley prededavati sastanku zajedno sa potpredesdnikom opstine Vitor Markajem, poželevsi svima usvesan rad. Nastavio je rekavsi da je održivi povratak od veliko interesa za sve strane i sve politicke partije u opstini koji se treba sprovesti sto je pre moguce. Povratak treba biti održiv bez uplitanja politike u njemu. Bezbedonosna situacija u opstini Suva Reka je mirna, slobodni i mirni izbori su zavrseni bez ikakvih incidenata. Vlada ce biti jako ukljucena u procesu pivratka.Mnogo toga je uredeno nakon martovskih dogadaja tako da predsednik opstine veruje da ce se povratak odvijati na osnovu želje interno raseljenih lica za povratkom te stoga trebamo dosta raditi u iznalaženju sredstava za rekonstruklcijom kuca i infrastukture u selu. Trebamo biti svesni da ce te vi biti gradani Kosova i ne biste trebali biti pod uticajem Srpske politike kao u skorasnjem slucaju kada niste uzeli ucesca na izborima na Kosovu. Pravna država mora funkcionisati, nasa politika je da svi gradani budu zasticeni jer su svi oni jednaki. Kosovske institucije su nove i one ce konstituisati nove organe gde ce se svi gradani pridržavati zakona i reda. Etnicka jednakost radi obezbedivanja boljih uslova. Ovo vam kaže jedna iskrena osoba, cak sto vise za sve one svari koje su se dogodile i posledice koje smo imali ranije, zaista se nadamo da ce povratak poceti uskoro.

Fey Woolley je zahvalila predsedniku opstine na njegove dobre i iskrene reci, dakle svi smo iskreni u tome da se ovaj proces nastavi na jedan iskren nacin. Cilj ovog meduetnickog sastanka jeste da se obe strane ukjluce u dijalog reciprocnom diskusijom, a nasa uloga jeste taj dijalog potpomažemo. Ostali ucesnici na ovom sastanku ce bitu u svojstvu posmatraca i nece imati prava ucesca u diskusiji. Njihov pristup bi bio potreban prilikom pripremanja dnevnog reda za neke od sledecih sastanaka na kojema ce moci uzeti ucesce u diskusiji svi ucesnici sastanka. Predlog dnevnog reda ce biti situacija u selu Musutistu/Mushtisht i situacija IRL koji sada žive u Srbiji kao i ocekivanja od sledeceg meduetnickog dijaloga.

Predstavnik albanske zajednice je pozdravio predsedavajuceg i predsedavateljicu sastanka, zatim predsednika opstine i sve prisutne posmatrace, pozdravio takode IRL sa željom da se oni zaista vrate. On je obavestio prisutne na sastanku rekavsi da je situacija ista onakva kakva je bila i pre pet godina, da trenutno nema nikakvih investicija. Medunarodna i lokalna vlada nije ucinila nista u poboljsanju infrastrukture o ovom selu. Ne kažem to da bi strvarao sumnju ili radi propagande o povratku, vec je to realnost, nastavio je predstavnik albanske zajednice. Ukoliko želimo održivi povratak moramo podržati infrastrukturu, u tom slucaju neko ce reci neka se vrate, ali sta ukoliko se povratnici upitaju da li postoje mogucnosti za zaposljenje i minimalni uslovi za život. Mi bismo želeli da dode do povratka, ali moramo u najmanju ruku imati bolje uslove za život. Ja ne mogu reci evo, ali oni koji su bili umesani u zlocine, ima jos nekih stvari koje ce on pomenuti kasnije. Onda kada smo bili prisilno proterani oni su bili svedoci nasilja u selu Musutistu/Mushtisht. Iako je bilo fizickog i spiritualnog ucesca mi ne možemo reci da se IRL ne smeju vratiti, pitanje bezbednosti treba biti njihova stvar jer oni imaju svoj stav o povratku, posto je srce mestana Musutista/Mushtisht slomljeno oni ne mogu izjaviti da Srbi trebaju da se vrate. Posmatrajuci himanitarna prava, vecina stanovnika Musutista/Mushtisht je za povratak u svoje mesto rodenja. Želeo bi da sada zavrsim svoje izlaganje poželevsi im srecu, bezbednost i sto skori povratak.

Fey Woolley je zatim upitala IRL da li neko od njih ima neko pitanje. Randel Mitic iz Musutista/Mushtisht je poceo svoje izlaganje rekavsi da mu je veoma drago sto je danas ovde iako je on vec 3-4 puta ranije ucestvovao na ovakvim sastancima. Mogucnost povratka je razmatrana i u Beogradu takode. Veoma nam je žao, nastavio je on, sto oni nisu ucestvovali na sastanku u vezi sa povratkom u Musutiste/Mushtisht i vide kakva je realnost. Mi nismo mogli ni pomisliti o povratku pre 3-4 godine, ali danas situacija je za 90-95% mnogo drugacija, nastavio je rakavsi da on veruje recima predsednika opstine i njegovoj iskrenosti, te bi i on ponovio ono sto je predsednik opstine rakao, da ovo treba biti realizovano. Zatim se osvrnuo na pitanje izbora i podvukao da je njihova želja bila da se oni vrate i glasaju. Odavno nije bila organizovana nijedna idi-vidi poseta. Mi ne bismo želeli da se posledice koje su se dogodile prosle godine dogode ponovo. Nastavio je da bi želeo da cuje svoje komsije jer su oni nadležni za njihovo selo zbog cega im mi i verujemo. Oni bi želeli da vide svoju imovinu, kuce, grobove, sto bi trebalo biti organizovano sto je pre moguce, te je povodom toga predložio da se umesto odlaska na zajednicki rucak ode u posetu selu posto je situacija mirna i miroljubiva.

Fay Woolley se složila rekavsi da je taj predlog dobar te da ce se isti uzeti na razmatranja nakon pauze. Nakon pauze i predloga IRL ocekivao se odgovor predstavnika mestana Albanaca. Tim povodom G.din Bytyqi je kazao da mu se dopada stav Randela u vezi sa posetama Beogradu od strane razlicitih agencija i CDHRF ( Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda) , te da na ovaj nacin slusamo samo prazne fraza i da oni ne bi trebalo da se ljute jer su to udruženja za humanitarna prava te se od njih i ocekuje da postuju ljudska prava.

Randel je bio u pravu sto su oni odabrali Beograd tako da ucesce agencija u idi-vidi posetama bez ucesca opstinskih zvanicnika sto bi treabo biti jedan cvrst korak u ostvarivanju dijaloga koji je i danas u toku kao i ostvarivanje povratka. S druge strane oni bi želeli da danas posete selo Musutiste/Mushtisht, mogu vam reci da se oni mogu vratiti na isti nacin kako sam se ja odlucio da se vratim nakon rata uz prisustvo KFOR-a.

Potpredsednik Vitor Markaj je pozdravio sve prisutne i podvukao da smo se mi ovde okupili danas sa namerom da mestani Albanci i IRL razgovaraju medu sobom. Smatram, nastavio je on, da ovaj sastanak mora doprineti velikom napretku te da moramo biti zadovoljni zbog cinjenice da smo se ovde okupili zajedno, ali nažalost ostali prisutni nece imati prava ucesca u razgovorima jer smo odlucili da ovoga puta oni budu samo posmatraci.

Fay Woolley je informisala prisutne da je tokom poslednjeg sastanka održanog oved u istoj ovoj sali za sastanke bilo reci o procesu povratka, a isto tako i o nastavku održavanju dijaloga, mogucnostima investicija u selu Musutiste/Mushtisht za koje ucesnici smatraju da je to pravilan pristup procesu povratka, ali nažalost stvari se nisu odvijale na nacin kako smo mi to zamisljali. Mi trebamo dozvoliti da obe strane vode medusobne razgovore.

Jedan od IRL se zahvalio svim lokalnim i medunarodnim faktorima kao i mestanima Albanicima na gostoprimstvu. On je takode napomenuo da su prosle nedelje na dan crkvenog praznika IRL nameravali posetiti selo ali su dobili naredbu od KFOR-a da ne mogu posetiti groblja iz razloga nebezbednosti. Radi toga je on tada predložio svim prisutnima ukoliko bi bilo moguce da IRL posete groblje na Kosovu i Metohiji. Vitor markaj je odgovorio da opstina nije imala nikakve informacije u vezi sa zahtevom IRL o takvoj jednoj poseti, ali to ne znaci da ne besmo mogli pružiti bezbednost jer KFOR je taj koji može pružiti bezbednost. Nakon poslednjeg sastanka pominjanje naziva Kosovo i Metohija koji ne bismo želeli da se vise ponovi iako svako ima pravo da kaže sto hoce, ali trebamo biti pažljivi jer smu na pocetku procesa povratka.

Predstavnik IRL je opravdao koriscenje ovog termina rekavsi da isti nije namerno izgovoren vec da je isti bio formulisan u kontekstu recenice.

Direktor osnovne skole je dobio rec i pozdravio sve prisutne. On je rekao da je ovaj danasnji sastanak isti kao onaj koji je organizovan ranije, rekavsi da IRL trebaju prihvatiti realnost na Kosovu. Kao sto je gospodin malopre rekao ukoliko dalje koristimo Kosovo i Metohija mi ne možemo ici napred.

Direktor skole je nastavio svoje izlaganje u vezi sa infrastrukturom koju je predesdnik opstine ranije pomenuo. Situacija u skoli nije dovoljno dobra te ukoliko želimo da imamo održivi povratak onda moramo imati vise prostora ukljucujuci tu i prostora za Srpsku decu koja ce se kasnije ukljuciti u obrazovni sistem. Bilo je puno obecanja od strane vladinih i nevladinih rganizacija ali niko od njih do sada nije pružio pomoc.

Predstavnik partije DSK (Demokratski Savez Kosovo) iz Musutista/ Mushtisht je uzeo rec i obavestio prisutne da ukoliko bude bilo i najmanje provokacije od strane IRL da ce on napustiti sastanak. Treba znati da ce doci do formiranja ministarstva za povratak u okviru Vlade Kosova, kao i to da sva IRL trebaju znati da ce njihove kuce biti pod protektoratom UNMIK-a, te da mi nisto ovde da pravimo politiku od toga jer njihova imovina pripada njima, ali mi ne možemo niti nama koji smo ovde garantovati bezbednost. Ja znam, nastavio je on, da je G.din Mihajlovic bio moj komsija od kojeg me deli samo jedna ulica, poznato je isto tako da mestani sela Musutiste/Mushtisht nece docekivati svoje komsije cvecem jer je potrebno da se krv ohladi. Mi podržavamo ovaj proces da se on zavrsi sto je pre moguce kako bi se Srpski mestani vratili svojim kucama, a da za oni koji su izvrsili zlocine treba podici tužbe pred sudom kako bi se policija i sudsvo bavili tim pitanjima.

Predstavnik mestana Albanaca je ponovo uzeo rec rekavsi da ne treba ciniti tenzije i da treba podržati stvaranje održive atmosfere za povratak, dodavsi da smo svi svesni ustavnog okvira te da ovaj sastanak ne bi trebao da propadne, zakljucivsi da IRL mogu doci i posetiti svoja groblja.

U vezi sa drugom tackom dnevnog reda Fey Woolley je ukazala na mogucnost buduceg razvoja dijaloga te da trebamo biti pažljivi prilikom koriscenja termina Kosovo i Metohija. Dodala je da posto nemamo vremena za odredivanje termina sledeceg sastanka, ali je sigurno da cemo se konstantno zalagati za dijalog i voditi racuna prilikom formulacije recenica. Sa stanovista UNMIK-a i mestana Albanaca iz Musutista/ Mushtisht postoji jaka želja za nastavkom dijaloga. IRL i mestani Albanci su se složili da treba nastaviti sa dijalogom.

Zapisnicar: Xheladin Metaj, Prevodilac pri ROP-u

Prizren, 16.nov.2004

O nama | Realizacija | Kontakt | © 2004 Međunarodna mreža pomoći (IAN)