English Français
 
  Početna > Edukativni odsek > Aktivnosti i projekti > Ranjive grupe > IT i osnaživanje žena > Studija slučaja: Maida
       
 
Edukativni odsek
Aktivnosti i projekti
Ranjive grupe
IT i osnaživanje žena
IT u zatvoru
IT za nezaposlene - e-veštine za nove poslove
Osnaživanje gluvih i nagluvih lica
Klikni ka Evropi
Onlajn nedelja
Pokret telecentara
Škola računara
Škola engleskog jezika
Škola socijalnih veština
Škola preduzetništva
Iznajmljivanje IT učionice
Cenovnik i prijava za kurseve

 

Partneri:

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

IT i osnaživanje žena

Studija slučaja: Maida

 

Zovem se Maida N. i zaposlena sam u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd kao pravni referent sa zadatkom pribavljanja i evidentiranja dokumentacije o imovini preduzeća. Moj svakodnevni posao je unošenje podataka u računar. 

 

Život je čudo, kad ujutru ustanemo ne znamo sta nam donosi taj dan. Tako se i sa mnom sudbina poigrala. Imala sam svoju firmu koja se bavila organizacijom rođendana i žurki. Tada mi je računar jako malo bio potreban. Uglavnom sam imala par stvari koje sam naučila napamet da radim kao i jako usko znanje korišćenja interneta. U principu nisam imala potrebu za većim znanjem-bar sam tada tako mislila. Sve sto bi mi mimo toga trebalo molila bih nekoga da mi odradi, pronađe...  Sama nisam znala da pronađem put do informacija, a i samo nepoznavanje materije stvorilo je u meni strah - kočnicu da pokusam nešto da uradim jer sam se plašila da ću možda nešto sto mi treba obrisati ili uništiti neki program...

I kao što rekoh sudbina se poigrala samnom, razvela sam se tako da sam lokal u kom sam radila morala da podelim sa bivšim suprugom i automatski ugasim firmu. U kratkom periodu ostala sam bez posla. U početku sam bila optimista. Drugi su mi napravili CV, naučila sam kako da izađem na Infostud ali opet sve šablonski i ako bi trebalo nešto dodatno da se doda u prijavi nastao bi problem. Pored toga za svako bolje radno mesto bilo je potrebno znanje rada na računarima. Tu nisam mogla da konkurišem jer to nije nešto sto možeš da kažeš da znaš a posle uz rad da učiš.

Imala sam tu sreću da su me kao samohranu majku pozvali iz IAN organizacije na kurs računara i to sam ozbiljno shvatila. Redovno sam pohađala nastavu jer svaki čas naredni se nadovezuje na prethodno stečeno znanje. Na kraju časa praktične vežbe radi utvrđivanja onog sto smo učili dali su kod mene potpune rezultate. Naučila sam slobodno bez straha da radim na računaru u Word-u i Excel-u kao i bez problema da nađem sve sto želim na internetu. Osećam se kao da sam naučila da čitam i pišem. 

Odmah sam u CV dodala znanje rada na računaru i posedovanje ECDL sertifikata koje je dokaz mog znanja i već kroz mesec dana tj. od 01. septembra počela sam da radim.

Možda sam imala sreće, ali da nisam imala znanje ne bih mogla da konkurišem na ovaj posao jer je glavni uslov bio dobro znanje rada na računaru.

 

Irena (29): "... Nastava je bila organizovana po grupama. Grupu su činili polaznici različitog pola i različitog starosnog doba. Tu sam direktno videla šta pristup informacionim tehnologijama znači za mlade djevojke, žene, ali i za gospođe u kasnim pedesetim godinama. Iskustva su različita... Kada sam dobila ovo zaposlenje pitali su me da li bih dobila ovaj posao da nisam poznavala rad na računaru. Moj odgovor je bio : "sigurno ne bih dobila ovaj posao. Ali ne bih dobila ni bilo koji drugi!..." pročitajte celu priču
Maida (38) " Život je čudo, kad ujutru ustanemo ne znamo sta nam donosi taj dan. Tako se i sa mnom sudbina poigrala. Imala sam svoju firmu koja se bavila organizacijom rođendana i žurki. Tada mi je računar jako malo bio potreban... I kao sto rekoh sudbina se poigrala samnom, razvela sam se tako da sam lokal u kom sam radila morala da podelim sa bivšim suprugom i automatski ugasim firmu. U kratkom periodu ostala sam bez posla.… Moj sadašnji posao je unošenje podataka u računar…" pročitajte celu priču
Natalija (41)

". Bilo nas je svih starosnih doba, raznih zanimanja i životnog iskustva što se pokazalo veoma korisnim, jer je svojim životnim i radnim iskustvom svako bio u prilici da kaže svoje viđenje, i da da doprinos zajedničkom napredovanju i savlađivanju programskih sadržaja. Posebno mi je bilo drago videti kako se otpor mnogih, pa i sopstveni prema računaru svakog dana umanjuje, i na kraju svakog završenog modula ( Windows, Word, Excel, Internet, Access, Power point) bude zamenjen zainteresovanošću i željom za novim otkrićima..." pročitajte celu priču

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Ohridska 11 i Đure Daničića 5, 11000 Beograd,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana