English Français
 
  Početna > Edukativni odsek > Aktivnosti i projekti > Ranjive grupe > IT i osnaživanje žena > Studija slučaja: Irena
       
 
Edukativni odsek
Aktivnosti i projekti
Ranjive grupe
IT i osnaživanje žena
IT u zatvoru
IT za nezaposlene - e-veštine za nove poslove
Osnaživanje gluvih i nagluvih lica
Klikni ka Evropi
Onlajn nedelja
Pokret telecentara
Škola računara
Škola engleskog jezika
Škola socijalnih veština
Škola preduzetništva
Iznajmljivanje IT učionice
Cenovnik i prijava za kurseve


Partneri:

 

 

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

IT i osnaživanje žena

Studija slučaja: Irena

 

Dobar dan.

Moje ime je Irena P. Imam 29 godina i po zanimanju sam diplomirani ekonomista. Ovde sam, na moje lično zadovoljstvo, da bih govorila kao jedan od polaznika kurseva koje organizuje IAN Telecentar.

Za IAN Telecentar sam čula sasvim slučajno. U trenutku kada sam prvi put došla u telecentar bila sam nezaposlena, i bilo je već prošlo godinu dana od završetka studija. Da ne bih sedela kući odlučila sam da krenem na neki od kurseva koje oni organizuju i koji su sto je ključno, bili besplatni. Krenula sam na nastavu. Jedini uslov je bio redovno dolaženje. Profesori su se vodili tom parolom "ako ne želite vi, sigurno ima onih koji bi rado učili". To je značilo ukoliko ste neozbiljni ne zauzimati mesto drugim ljudima. Čim sam krenula bilo mi je jasno da je u pitanju dobro organizovana nastava, da su u pitanju ljubazni i posvećeni predavači koji sa lakoćom prenose znanje. Završila sam kurseve engleskog jezika i računara.

Nastava je bila organizovana po grupama. Grupu su činili polaznici različitog pola i različitog starosnog doba. Tu sam direktno videla šta pristup informacionim tehnologijama znači za mlade djevojke, žene, ali i za gospođe u kasnim pedesetim godinama. Iskustva su različita.

 

Za ove mlade , pristup IT-u pruža sansu da pokazu da su one podjednako nadarene za tehničke profesije i ako se pod pritiskom vladajućih stereotipa ipak radije odlučuju za druga zanimanja. Cilj obrazovanja djevojka je pristup rukovodećim pozicijama ili ostvarivanje karijere a sve zarad ekonomskog osamostaljivanja i osnaživanja žena. Ipak ovo je samo jedna od mogućnosti. Za one koje godine onemogućavaju da krenu sa građenjem karijere, pristup IT-u jednostavno služi za poboljšanje kvaliteta života. Evo navešću vam primer gospođe koja je pohađala istu grupu kao ja u IAN-u. U kasnim 50-tim godina svrha njenog dolaska na časove vidjela se u namjeru da nauči koristiti internet da bi se preko Skypa čula i vidjela sa ćerkom koja živi u Australiji. Motivi su različiti ali je krajnji cilj isti. Učiniti ženi život kvalitetnijim. Unaprediti ga i olakšati.

Kao i u svim zemljama u tranziciji i kod nas su najugroženije u smislu nezaposlenosti žene i to preko 40 godina koje su u najgorem slučaju i ostale bez posla. One su formalno obrazovane ali najčešće nedovoljno osposobljene za rad na modernom tržištu. Samo poznavanje rada na računaru omogućava pristup tržištu rada na najlakši mogući način, upoznavanje i sa slobodnim radnim mestima i sa poslodavcima. Sam internet je efikasno sredstvo protiv nezaposlenosti. Mnogo žena i danas nema otvorene e mail naloge niti napisane elektronske biografije. Njih treba podsticati i ohrabrivati. Potrebna je obuka.

Sada nekome ko nije radio na računaru to izgleda jako teško. Iz ličnog iskustva mogu kažem da je prisutna doza straha koja proizilazi iz nepoznavanja računara kao mašine. Upoznati računare i savladati taj strah znaci proširiti vidike i kvalitet života podići na viši nivo.

Dostupne su sve informacije. Od onih koje su zabavnog karaktera kao sto su Facebook ili druge popularne društvene mreze, do onih informacija recimo iz oblasti medicine koje su najbolja preventiva u borbi protiv različitih bolesti. Sustina je upoznati dobro ono protiv čega se borimo. Danas se to čovjeku pruža na dlanu.

Recimo, danas kada sam stekla formalno obrazovanje na fakultetu, upotpunila ga sa znanjem u oblasti računara i engleskog jezika radim u firmi Dijalog koja ima zlatno partnerstvo sa HP-om. Posao sam našla prvog marta a tada moj kurs još uvijek nije bio ni završen. Još uvek nisam stigla do mesta ili pozicije kojom sam zadovoljna ali ovo je valjda proces koji traje malo duže. Ali prvi korak je učinjen i ja sam spremna za dalje. T o u stvari znači da treba imati hrabrosti i krenuti u nepoznato a rezultati sami dolaze. Ja sam dobar primer za to. Od djevojke koja se jedva koristila računarom do ove koja radi u firmi koja se bavi računarima.

Evo sada se setih da vam kažem. Kada sam dobila ovo zaposlenje pitali su me da li bih dobila ovaj posao da nisam poznavala rad na računaru. Moj odgovor je bio : "sigurno ne bih dobila ovaj posao. Ali ne bih dobila ni bilo koji drugi!"

Potrebna je volja, rad, strpljenje, dobro profesori i nadamo se još ovakvih organizacija kao sto je IAN da bih sve nas, žene, povezao sa modernim načinom života, omogućili nam da budemo zadovoljne, uspešne. Nije teško, odgovorno mogu da tvrdim da svaka od nas može da se nauci korišćenju računara i da uživa u benefitima koje to znanje pruža.

Hvala.

 

Irena (29): "... Nastava je bila organizovana po grupama. Grupu su činili polaznici različitog pola i različitog starosnog doba. Tu sam direktno videla šta pristup informacionim tehnologijama znači za mlade djevojke, žene, ali i za gospođe u kasnim pedesetim godinama. Iskustva su različita... Kada sam dobila ovo zaposlenje pitali su me da li bih dobila ovaj posao da nisam poznavala rad na računaru. Moj odgovor je bio : "sigurno ne bih dobila ovaj posao. Ali ne bih dobila ni bilo koji drugi!..." pročitajte celu priču
Maida (38) " Život je čudo, kad ujutru ustanemo ne znamo sta nam donosi taj dan. Tako se i sa mnom sudbina poigrala. Imala sam svoju firmu koja se bavila organizacijom rođendana i žurki. Tada mi je računar jako malo bio potreban... I kao sto rekoh sudbina se poigrala samnom, razvela sam se tako da sam lokal u kom sam radila morala da podelim sa bivšim suprugom i automatski ugasim firmu. U kratkom periodu ostala sam bez posla.… Moj sadašnji posao je unošenje podataka u računar…" pročitajte celu priču
Natalija (41)

". Bilo nas je svih starosnih doba, raznih zanimanja i životnog iskustva što se pokazalo veoma korisnim, jer je svojim životnim i radnim iskustvom svako bio u prilici da kaže svoje viđenje, i da da doprinos zajedničkom napredovanju i savlađivanju programskih sadržaja. Posebno mi je bilo drago videti kako se otpor mnogih, pa i sopstveni prema računaru svakog dana umanjuje, i na kraju svakog završenog modula ( Windows, Word, Excel, Internet, Access, Power point) bude zamenjen zainteresovanošću i željom za novim otkrićima..." pročitajte celu priču

 

 

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Ohridska 11 i Đure Daničića 5, 11000 Beograd,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana