English
 
  Početna > Događaji > Klikni ka Evropi > Promocija IKT asistivnih tehnologija
       
 
Klikni ka Evropi
Radionica: Standardi kvaliteta u IT edukaciji
Međunarodna konferencija
Pametan klik - Bezbedna deca na Internetu
Bezbedna deca logo
Onlajn nedelja
Tim snova
eMreža
Studijske posete
Resursi

 

Partner:

 

 

 

U okviru projekta "Jačanje dijaloga između civilnog društva Srbije i EU" koji
finansira Evropska unija, a vodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

 

 

Safer Internet Day 2011

 
samo po ian.org.rs  
 
po celom web-u
 
.

 

 

 

Radionica: Promocija IKT asistivnih tehnologija
22.-23. novembar 2010. godine

Radionica IKT Asistivne tehnologije koju je IAN Međunarodna mreža pomoći organizovala 22. i 23. novembru Beogradu privukla je veliku pažnju osoba sa invaliditetom, njihovih udruženja, škola koje rade sa decom sa invaliditetom i udruženja građana koje podržavaju osobe sa invaliditetom u njihovom punom uključivanju u naše društvo. Radionica je deo šireg projekta Klikni ka Evropi koji podržavaju Evropska unija i Microsoft.

Sa ciljem da pokaže značaj omogućavanja osobama sa invaliditetom da koriste računare i druge informaciono-komunikacione tehnologije kako bi bili ravnopravno uključeni u savremeno društvo, radionica je predstavila različita hardverska i softverska pomagala koja smanjuju ili otklanjaju barijere sa kojima se suočavaju odrasli i deca sa invaliditetom pri korišćenju računara.

Pogledajte stranu Resursi na kojoj se nalaze prezentacije svih učesnika radionice, stranu Fotografije sa fotografijama sa konferencije ili pogledajte video zapis.

Na radionici je učestvovalo 17 predavača, a predstavljena su iskustva, proizvodi i primeri dobre prakse iz Makedonije, Austrije i Srbije. Asistivna IKT danas omogućava osobama sa određenim oblicima invaliditeta da koriste gotovo sve mogućnosti računara i iskažu svoje pune kapacitete. Ova tehnologija olakšanog pristupa može se koristiti u obrazovanju kao i pri prilagođavanju radnog mesta zaposlenima sa invaliditetom.

"Danas IKT asistivne tehnologije menjaju život osoba sa invaliditetom. Uzimajući u obzir da se savremeni život ne može zamisliti bez računara, jer većina zanimanja zahteva rad na računaru, jer Internet predstavlja nepregledan izvor znanja i sastavni je deo procesa celoživotnog učenja, jer je komunikacija i druženje putem računara neodvojivi deo socijalizacije među ljudima danas, omogućavanjem ili olakšavanjem upotrebe računara osobama sa invaliditietom, oni zapravo lakše ostvaruju ono što spada u domen osnovnih ljudskih prava - pravo na rad, pravo na školovanje, pravo na kreativno izražavanje. Zato digitalna inkluzija osoba sa invaliditetom mora biti sastavni deo njihove opšte inkluzije u društvo", rekla je Menadžerka projekta Gordana Stankov Stojilović iz IAN-a.

Centar kom osobe sa invaliditetom mogu da se obrate za pomoć pri izboru opreme, dobiju pomoć u procesu izbora i isprobaju različite vrste asistivnih uređaja jeste EHO Resursni centar osoba sa invaliditetom u Novom Sadu. Predstavnice ovog, na žalost jedinog centra ove vrste u Srbiji, na radionici su praktično demonstrirale uređaje poput alternativnih tastatura, miševa, softverskih programa za savladavanje gradiva i vežbanje rada na računaru za decu i odrasle koje oni imaju i koriste u svom centru. Organizacija Otvorite prozore iz Makedonije prikazala je sjajne uređaje koje oni sami konstruisali u svom inovativnom centru kako bi ih učinili pristupačnijim korisnicima, pošto je jedan od velikih problema koji prati asistivne tehnologije u našem regionu njihova visoka cena i nemogućnost nabavke, jer za većinu opreme nema zvaničnih uvoznika.

Učesnici su imali i mogućnost da se bolje upoznaju sa asistivnim tehnologijama već ugrađenim u Majkrosoft softver, uključujući i virtuelnu tastaturu na ekranu, uveličavanje delova ekrana pomoću lupe, mogućnost uveličavanja i adaptiranja prikazivanja pokazivača na ekranu, podešavanje brzine klika mišem, kucanja, itd.

Dejvid Hofer iz austrijske organizacije LifeTool koja proizvodi i promoviše asistivne tehnologije prikazao je, između ostalog, njihov proizvod - Integra miš - koji omogućava osobama sa invaliditetom koje mogu da pokreću samo glavu, da usisavanjem vazduha ili duvanjem uspešno koriste računar.

Profesor Vlado Delić sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i kompanija AlfaNum priredili su premijerno predstavljanje najnovije verzije anReader-a koju su razvili. Anreader je sintetizator govora koji slepim ljudima omogućava da u potpunosti čitaju tekstove na srpskom jeziku. Program može da čita i ćirilicu i latinicu, ima u sebi ugrađen sintaksičko-morfološki rečnik i sadrži podatke o pravilnom izgovoru preko 2 miliona reči na srpskom jeziku, a uspešno izgovara i ostale riječi. Ovaj softver je omogućio slepima i slabovidima da slušaju obimne tekstove, bez obzira da li su to knjige, novine ili pisma, i time unapredio njihove šanse da se obrazuju i radno osposobljavaju za mnoga nova zanimanja.

Od ostalih tehnologija pristupačnosti za slepe i slabovide, učesnici radionice videli su kako radi Brajev red, specijalna zvučna tastatura, igrice za slepu decu, saznali od Muzičke škole "Kosta Manojlović" kako je moguće u potpunosti uključiti slepu decu u muzičko obrazovanje. Škola "Milan Petrović" uverila je sve prisutne kako uz pomoć asistivnih računarskih tehnologija, ali i uz izuzetni entuzijazam nastavnika, deca sa smetnjama u razvoju imaju priliku da uče, igraju se i razvijaju.

Ono što se ne sme izgubiti iz vida pri izboru sredstava asistivne tehnologije jeste da svaki korisnik treba da odabere pomagalo koje mu najviše odgovara, i da je stoga pri pružanju pomoći osobama sa invaliditetom u ovome od presudnog značaja individualni pristup.

Zahvaljujući agenciji INSERT cela radionica je imala direktan audio prenos putem Interneta, a među slušaocima su, između ostalih, bile i slepe i slabovide osobe iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Osnovni problem u našoj državi koji su česnici radionice isticali je nepostojanje sistemske podrške u informisanosti, izboru, nabavci asistivnih tehnologija, odnosno da se do bilo kakvih informacija teško dolazi, a nabavka većine hardverskih i softverskih pomagala još uvek uglavnom zavisi isključivo od snalažljivosti i materijalnih mogućnosti svake pojedinačne osobe sa invaliditetom ili manjeg broja organizacija li institucija koje im pružaju podršku.

Mesto održavanja: Privredna komora Srbije, Beograd, Terazije 23, sala na 8. spratu

Program radionice: Kliknite ovde za detaljan program radionice.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, Beograd, 011 7617 197.

 


Početna
| O nama | Odseci | Publikacije | Događaji | Kontakt

IAN Međunarodna mreža pomoći, Admirala Geprata 10, 11000 Beograd, 011/ 7617 197 i 011/ 7617 205,

Sva autorska prava su zaštićena © 2007 Međunarodna mreža pomoći, Beograd, Srbija
Dok drugačije nije označeno, celokupan sadržaj koji se pojavljuje na ovoj Internet prezentaciji je zaštićen autorskim pravima koja pripadaju IAN Međunarodnoj mreži pomoći. Nije dozvoljeno korišćenje logoa, imena, tekstova i slika sa ovog sajta, ukoliko ne postoji prethodno pisano ovlašćenje od IAN Međunarodne mreže pomoći.

Pocetna strana